Broodjes met kruiden en kaas

Vroeger kocht ik deze kruidenbroodjes met kaas bij de bakker voor € 1,50 per stuk. Nu maak ik er 8 voor ongeveer € 0,30. Het zijn ideale broodjes om mee te nemen. Ze smaken lekker  kruidig en een beetje zoutig door de kaas.

Rijstijd: 1,5 uur (deeg)
Kneden: ca. 15 minuten
Baktijd: 25 minuten
Vochtgehalte: 60 % (verhouding meel/water)
Zoutgehalte: 1,4 %
Kosten voor 8 broodjes: € 0,30

Ingrediënten voor 8 broodjes
450 gram tarwebloem
50 gram volkorenmeel
7 g zout
7 g instantgist
300 warm water (handwarm ca. 22-24 graden)
2 eetlepels gedroogde kruiden (Provençaalse of Italiaanse kruiden of maak zelf een mix met bijvoorbeeld oregano, tijm, salie,  rozemarijn)
Geraspte kaas (jonge of belegen kaas, maar Italiaanse kaas of feta kan ook)
Olie

Werkwijze

  1. Meng bloem, volkorenmeel, zout, gist en kruiden in een grote kom. Giet het water erbij en meng alles tot een glad deeg. Laat 20 minuten staan. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het 5 á 10 minuten tot het glad en veerkrachtig is. Vorm een bal van het deeg, leg hem in een ingevette kom en dek af met plastic folie. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  2. Stort het deeg op een werkplek en sla plat (lucht eruit). Verdeel het deeg in 8 gelijke bolletjes (van ca. 100 gram). Maak mooie ronde bollen. Bestuif de bolletjes met bloem (tegen het plakken) en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de bolletjes af met plastic folie. Laat 3o minuten rijzen.
  3. Haal het plastic weg. Bestrooi de bovenkant van de broodjes met geraspte kaas.
  4. Verwarm de oven tot 200 graden.
  5. Bak de broodjes ongeveer 20 à 25 minuten. De broodjes zijn klaar als de kaas krokant is en de bollen gaar zijn (klop op de onderkant van een bol, als deze hol klinkt is het broodje gaar).

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.