Broodjes voor hamburgers en hotdogs

Een perfecte vervanger voor de witte broodjes uit de supermarkt. De broodjes hebben zacht kruim en een zachte korst en kunnen gevuld worden met van alles. Met hamburgers en hotdogs, maar ook met hagelslag of kreeft.

650 gr bloem
400 gr. lauwwarme melk
15 gr verse gist
25 gr. suiker
13 gr zout
50 gr boter in blokjes
1 ei, losgeklopt
sesamzaadjes of maanzaad voor het bestrooien

  1. In een grote kom meel, zout en suiker mengen.
  2. Verse gist met 100 gram van de melk tot een glad papje roeren in een aparte kom. 10 minuten laten staan.
  3. Boter laten smelten (in magnetron of in pannetje). Voeg de rest van de melk, het ei en de boter aan het deegmengsel toe, samen met het gistmengsel.
  4. Roer door elkaar, en kneed het op een met bloem bestoven werkblad tot een soepel deeg. Duurt ongeveer 10 minuten.
  5. Doe het deeg terug in de kom, dek af met plastic folie en laat ongeveer een uur rijzen op een warme plek.
  6. Pak het deeg uit de kom, sla het plat en maak van het deeg 18 gelijke porties (ca 63 g. per stuk).
  7. Vorm de deegklompjes in ronde broodjes of puntjes en plaats ze op een bakplaat (op bakpapier). Dek af met een plastic zak (met wat lucht erin, of bestrooi de bolletjes met wat bloem, tegen het plakken. Laat 45 minuten rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  9. Bestrijk de bolletjes licht met gezouten melk, bestrooi sesam en maanzaad naar wens.
  10. Bak de broodjes 5 minuten op 225 graden, draai na 5 minuten de oven terug naar 200 graden. Bak nog 5 á 10 (of langer) tot ze stevig en goudbruin zijn.
  11. Laat afkoelen op een rooster, bedek met een theedoek om de korst zacht te houden.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.