Eenvoudig en snel witbrood

Het recept voor dit deeg komt uit een boek van de Parijse meesterbakker Éric Kayser. Tot mijn grote verrassing werd voor bijna alle soorten broden uit dit boek hetzelfde deeg gebruikt. Met zelfde verhouding water, meel, zout en gist. Het is het perfecte basisdeeg voor (stok)brood, (kruiden)broodjes en pizza.

Rijstijd: 1 uur
Kneden: ca. 5-10 minuten + 20 minuten wachten
Baktijd: 30-35 minuten
Oventemperatuur: 225 graden
Vochtgehalte: 60 % (de verhouding meel en water)
Zoutgehalte: 1,6 %
Kosten per brood: ca. € 0,20

Ingrediënten
500 gr bloem
300 gr lauw water
7 gr instant gist of 21 gr verse gist
8 gr zout

1. Werkwijze verse gist: doe het water in een kom, voeg de verse gist toe, met eventueel een klein beetje suiker. Laat 5 á 10 minuten staan. Doe daarna de bloem erbij, en het zout, en kneed het deeg ca. 5 minuten tot het deeg vochtig is. Laat 20 minuten staan (autolyse)

1. Werkwijze instant gist: doe water in een kom, voeg de bloem toe, maak een kuiltje, voeg gist en zout toe. Kneed het deeg 5 minuten tot het deeg vochtig is. is. Laat 20 minuten staan (autolyse)

2. Na 20 minuten wachten kun je verder kneden, de autolyse heeft een gedeelte van het kneedwerk overgenomen, daardoor hoef je nu niet zo lang meer te kneden. Ca. 5 tot minuten, tot het deeg soepel is. Tip: het deeg is gereed als je een velletje van het deeg kunt maken, zonder dat het breekt.

3. Vorm het deeg, en leg het in een bakblik of op een bakplaat (met bakpapier). Laat nu 45 à 60 minuten rijzen.

4. Verwarm de oven voor op 225 graden.

5. Bak het brood ca. 30 minuten. Eventueel kun je het brood na 30 minuten uit de vorm halen, en nog even een paar minuten afbakken op een rooster, dan wordt de onderkant ook knapperig.

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.