Elzasser Flammekuche

In de Elzas werd deze vlammenkoek gebruikt als hulpmiddel voor bakkers. Men bakte toen in stenen ovens, die met hout gestookt werden (vandaar de vlammen). Met het papierdunne deeg werd bepaald of de oven de juiste temperatuur had bereikt voor het bakken van het brood. Als het deeg binnen een paar minuten krokant was,  kon er gebakken worden.

Nu wordt de Flammekuche verkocht op Duitse kerstmarkten of in hippe cafés voor schandalig veel geld. Maar thuis bereiden kan ook, het is oersimpel en niet duur.
elzas - colmar2
Dit recept is genoeg voor 2 grote Flammekuchen.

Rijstijd: 2 uur
Kneden: ca. 10 minuten
Baktijd: 5-10 minuten per Flammekuche
Oventemperatuur: 220 graden
Vochtgehalte: 67 %
Zoutgehalte: %
Kosten per stuk: ca. € 1,25

Ingrediënten voor het deeg
300 gram bloem
200 gram lauw water
5 gram verse gist of 2 gram instant gist
6 gram zout

Ingrediënten voor het beleg
200 gram uien
200 gram crème fraîche
versgemalen peper
125 gram spek (kant- en klare gerookte spekreepjes of zelf gesneden rauw doorregen rookspek)

Bereidingswijze

  1.  Doe de bloem in een kom. Maak in het midden een kuiltje. Verkruimel de verse gist en gooi in het kuiltje. Voeg een beetje water toe en laat even staan (instant gist kan direct door het bloem, dat hoeft niet eerst te worden gemengd met water).
  2. Schenk de rest van het (lauwe) water erbij, plus het zout. Kneed alles tot een soepel deeg. Het deeg is vrij nat en blijft dus een beetje plakkerig, voeg eventueel wat bloem bij, als het kneden lastig gaat.
  3. Vorm het deeg tot een bal en laat rijzen. Ongeveer 2 uur, maar minder kan ook.
  4. Verwarm de oven voor op 250 graden.
  5. Snij de uien in dunne ringen. Snijd het spek in dunne plakjes.
  6. Kneed het deeg nog een keer goed door en verdeel dan in twee stukken.
  7. Rol beide stukken deeg zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven werkblad en leg het uitgerolde deeg op een bakplaat. Tip: leg het bakpapier op je werkblad/aanrecht, doe daar ruim bloem op, en rol dan de deegstukken uit. Nu kun je eenvoudig het uitgerolde deeg, met bakpapier en al, op de bakplaat schuiven.
  8. Vouw de randen van het deeg om (ca. een cm), zodat de randen iets verhoogd worden. Prik met met een vork gaatjes in het deeg. Bestuif de randen van het deeg met bloem.
  9. Verdeel de crème fraîche gelijkmatig over het deeg, laat de randen vrij. Verdeel dan de uienringen en als laatste de spekjes.
  10. Breng de Flammekuche op smaak met peper (en nootmuskaat  – ook lekker). Naar smaak kan ook nog wat zout en (koolzaad) olie over het beleg worden gestrooid/gedruppeld.
  11.  Laat de Flammekuche 5-10 minuten bakken op 250 graden bakken. Neem uit de oven en eet direct op. Lekker met Duits bier.

Bron: Brood – van zoet tot hartig (uit de serie Koken zonder grenzen) – alleen nog tweedehands leverbaar.

 

Flammekuche – Flammekueche – Flammkuche

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.