Foccacia met tomaten, sardines en kappertjes

Foccacia alla puttanesca uit De Italiaanse bakker thuis. Ik maak hem niet helemaal zoals de hoer zou doen: ik vervang de ansjovis door sardines en de kalamata olijven door Spaanse groenen. 

Totale rijstijd: 100 minuten
Baktijd: 20 minuten
Vochtgehalte brood: 60 %
Zoutgehalte brood: 1,6 %
Kosten per brood: ca. € 1,50

Ingrediënten
500 gr bloem
7 g instant gist
8 gr. zout
6 eetlepels olijfolie (1 eetlepel is ca. 10 gr = 60 gr olijfolie)
300 gr warm water
300 gr tomatensaus
20 olijven – kleur is naar smaak
1 eetlepel kappertjes
2 theelepels gedroogde oregano
1/2 theelepel chillivlokken

Werkwijze

  1. Doe de bloem in een kom en roer de gist erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet er 3 eetlepels (ca. 30 gr) olijfolie en het water in. Voeg het zout toe en roer alles met een houten lepel door elkaar.
  2. Stort het mengsel op een met bloem bestrooid werkvlak en kneed het tot een soepel deeg. Dat is zo’n 15 minuten kneden.
  3. Maak een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom, bestrijk de bovenkant met wat olie, zodat er geen korst kan ontstaan. Dek af met plastic folie. Laat het deeg 1 uur rijzen.
  4. Leg het gerezen deeg op een ingevette bakplaat, druk het deeg met je vingertoppen plat in de gewenste vorm (vierkant, rond, ovaal). In het recept is het deeg dan nog 3 cm hoog, maar ik heb het deeg zo plat mogelijk gemaakt, tot de gehele bakplaat was gevuld.
  5. Laat het deeg 40 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  6. Verhit de oven voor op 220 graden.
  7. Druk met je vingertoppen kuiltjes in het gerezen deeg. Strijk de passata erover uit, tot op 1 cm van de rand. Bestrooi het deeg met de olijven, de sardines/ansjovis en kappertjes,  gevolgd door de oregano en chillivlokken. Besprenkel nog wat olijfolie over het brood.
  8. Bak de foccacia 20 minuten op 220 graden. Laat het brood iets afkoelen op een rooster, voor een knapperige onderkant.

Ps. in het recept wordt passata gebruikt. In plaats van een dure pot te kopen kun je ook een blik tomaten in de blender gooien of verse tomaten gebruiken.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.