Grant brood met roggemeel, haverzemelen, lijnzaad en zonnebloempitten

Een variant op het geweldig lekkere en geweldig eenvoudig te maken Grant brood. Door het hoge vochtgehalte kun je dit brood alleen maar maken met een broodblik. Dit recept is genoeg voor 2 broden, dus voor 2 broodblikken. Het brood is compact en stevig, met een knapperige korst.

Ingrediënten 2 broden
13 gr gist
17 g stroop
15 gr zout
766 gr lauwwarm water
250 gram roggemeel
100 gram bloem
150 gram volkorenmeel
100 gram haver (Oatflakes van Brüggen), te verkrijgen bij de Jumbo of Plus)
75 gram gebroken lijnzaad
75 gram zonnebloempitten

  1. Doe de gist en 166 gram van het water en de stroop in een (heel) grote kom. Laat 10 minuten staan, het mengsel begint te gisten.
  2. Vet twee broodblikken in met olie.
  3. Roer het mengsel even door en voeg dan de rest (600 gr) van het lauwwarme water toe. Daarna kan het het zout erbij en de de rest van de ingrediënten. Bij het toevoegen van de meelsoorten (rogge, bloem en volkorenmeel) goed blijven roeren, zodat er geen klonten ontstaan, roer daarna de haver, pitjes en nootjes erdoor. Roer vanaf de buitenkant van de kom naar de binnenkant. Totdat het een egaal mengsel is geworden.
  4. Verdeel het mengsel over de broodblikken. Dek af met plastic folie en laat een half uur rijzen op een warme plek. Verwarm de oven op 200 graden.
  5. Bak de broden (zonder folie) 30 minuten. Haal na 30 minuten de broden voorzichtig uit het broodblik. Leg de broden op een rooster, en bak nog 10 minuten. Klop op de onderkant, als het hol klinkt is het brood gaar. Laat afkoelen op een rooster.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *