Grant brood

Een 75-jarig recept! Bedacht door Doris Grant in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Een van de snelste broodrecepten ter wereld, te maken zonder kneden en bijna zonder rijzen. Door het hoge vochtgehalte is het brood een beetje klef, maar wel met een krokante korst.

Het oorspronkelijke recept heeft een vochtpercentage van 85%. Ik gebruik iets minder water (82%). Het brood kan alleen gebakken worden in een broodvorm. Het recept is genoeg voor 3 broden.

Ingrediënten 3 broden
19 gr gist
25 g stroop
1400 gr volkorenmeel
1150 gr lauwwarm water
22 gr zout

Doe de gist en 150 gram van het water in een (heel) grote kom. Laat enkele minuten staan. Gooi na een paar minuten de stroop erbij (ongeveer flinke eetlepel). Laat even staan, het mengsel begint te gisten.

  1. Vet de drie broodblikken in met olie, en zet even op de verwarming of in de zon.
  2. Roer het mengsel even door en voeg dan de rest (950 gr) van het lauwwarme water toe. Daarna kan het meel en het zout erbij. Roer nu water en meer door elkaar, roer vanaf de buitenkant van de kom naar de binnenkant. Totdat het een egaal mengsel is geworden.
  3. Verdeel het mengsel over de broodblikken. Dek af met plastic folie en laat een half uur rijzen op een warme plek.
  4. Verwarm de oven op 200 graden.
  5. Bak de broden (zonder folie) 40 minuten. Check of de broden gaar zijn: klop op de onderkant, als het hol klinkt is het brood gaar. Als de onderkant nog een beetje plakkerig is kun je de broden, zonder blik, nog een paar minuten verder bakken.
  6. Laat afkoelen op een rooster.

Ingrediënten 2 broden
13 gr gist
17 g stroop
933 gr volkorenmeel
766 gr lauwwarm water
15 gr zout
 

 

3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *