Grant brood

Een 75-jarig recept! Bedacht door Doris Grant in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Een van de snelste broodrecepten ter wereld, te maken zonder kneden en bijna zonder rijzen. Door het hoge vochtgehalte is het brood een beetje klef, maar wel met een krokante korst.

Het oorspronkelijke recept heeft een vochtpercentage van 85%. Ik gebruik iets minder water (82%). Het brood kan alleen gebakken worden in een broodvorm.

Ingrediënten 2 broden
13 gr gist
17 g stroop
933 gr volkorenmeel
766 gr lauwwarm water
15 gr zout

Ingrediënten 3 broden (zelfde bereidingswijze)
19 gr gist
25 g stroop
1400 gr volkorenmeel
1150 gr lauwwarm water
22 gr zout

Doe de gist, 150 gram van het water en de stroop in een grote kom. Laat 10 minuten staan, het mengsel begint te gisten.

  1. Vet de twee (0f drie – afhankelijk van gekozen hoeveelheid) broodblikken in met olie.
  2. Roer het gistmengsel even door en voeg dan de rest van het lauwwarme water toe. Daarna kan het het zout en meel erbij. Roer de brij door elkaar totdat het een egaal mengsel is geworden.
  3. Verdeel het mengsel over de broodblikken. Dek af met plastic folie en laat een half uur rijzen op een warme plek.
  4. Verwarm de oven op 200 graden.
  5. Bak de broden (zonder folie) 30 minuten. Laat in de broden in het bakblik iets afkoelen. Haal dan de broden uit het bakblik. De zij- en onderkanten van de broden zijn nu nog plakkerig. Doe de broden, zonder blik, terug in de oven. Bak  15 minuten af. Check of de broden gaar zijn: klop op de onderkant, als het hol klinkt is het brood gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Het is heel eenvoudig om dit recept uit te breiden met andere meelsoorten of extra zaden, noten, pitten. Een variatie is bijvoorbeeld  Grant brood met roggemeel, haver, lijnzaad en zonnebloempitten.

3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.