Griekse kruidenbroden

Malse witte platte broden met een krokante, kruidige en beetje zoutige korst. Het deeg is genoeg voor drie platte broden. In het originele recept wordt varkensreuzel gebruikt. Dat had ik niet direct voorhanden. Ik heb de reuzel vervangen door olijfolie.

Rijstijd: 2 uur
Kneden: ca. 15 minuten + 10 minuten wachten
Baktijd: 15 minuten
Oventemperatuur: 200 graden
Vochtgehalte: 50 % (dit is de verhouding meel en water – ik heb ei en olijfolie niet meegerekend)
Zoutgehalte: 1,4 % (alleen het deeg)
Kosten per brood: ca. € 0,40

Ingrediënten voor het deeg (voor 3 platte broden)
500 gr bloem
250 gr lauw water
20 gr verse gist (of 7 gr. instant gist)
2 gr suiker
7 gr zout
1 ei
2 eetlepels olijfolie
peper

Ingrediënten voor het tuinkruidenmengsel
3 tenen knoflook
6 eetlepels olie
3 eetlepels gehakte (verse) peterselie
1 eetlepel gehakte tijmblaadjes
zwarte peper
grof zeezout (om als laatste over de broden te strooien)
Uiteraard kun je ook andere kruiden gebruiken: rozemarijn, oregano, munt zijn ook heerlijk

Werkwijze

  1. Doe de bloem in een kom, maak een kuil in het midden, doe het water en de suiker in de kuil, samen met de verse gist. Laat 10 minuten staan, de gist wordt opgelost in het water. Bij instant gist hoeft dat niet, dan kun je direct door naar stap 2.
  2. Meng het ei met de olijfolie, en strooi er het zout en wat peper bij. Voeg het mengsel toe aan het deeg en kneed het deeg een paar minuten tot het deeg vochtig is. Laat 10 minuten staan (eventueel afgedekt) – dit heet autolyse – meel en water beginnen direct met vormen van gluten.
  3. Kneed na 10 minuten het deeg weer verder. Kneed tot het deeg stevig en soepel is, het deeg is gereed als je een vliesje kunt vormen (en het deeg niet kapot gaat). Ca. 10 à 15 minuten.
  4. Vorm een bal van het deeg en laat het 2 uur rijzen op een warme plek.
  5. Maak het kruidenmengsel: pel de knoflook, hak hem fijn, en mix met de olijfolie en de kruiden. Breng op smaak met peper.
  6.  Verdeel het deeg in 3 grote stukken (van ongeveer 275 gram) en rol ze uit tot ronde deeglappen met een doorsnede van ongeveer 18 centimeter. Leg de deeglappen op een bakblik (ingevet of gebruik bakpapier) en laat nog 15 minuten rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  8. Verdeel het kruidenmengsel over het deeg en strooi er nog wat grof zeezout over.
  9. Bak de broden ongeveer 15 minuten op 200 graden.

Lekker bij soep, bijvoorbeeld een vegetarische (groene) linzensoep.

De inspiratie voor dit recept heb ik gehaald uit Brood – van zoet tot hartig (uit de serie Koken zonder grenzen) – alleen nog tweedehands leverbaar.

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.