Havermeelbrood

Dit brood is een variant op het traditionele oatmeal bread uit Lancashire (Noord-Engeland). Het brood lijkt op een licht volkorenbrood, maar met meer smaak. Voor het havermeelbrood gebruik ik havermeel en havervlokken. Havervlokken kun je in alle supermarkten kopen (in ieder geval bij de Plus en Jumbo). Havermeel is wat lastiger te vinden, en ook best duur. Bij de natuurwinkel betaalde ik € 2,50 voor 500 gram havermeel (1 kg volkorenmeel kost ongeveer € 0,90 in de supermarkt)

Rijstijd: 2 uur
Kneden: ca. 10 minuten + 20 minuten wachten
Baktijd: 30 minuten
Oventemperatuur: 200 graden
Vochtgehalte:  76%
Zoutgehalte: 1,8%
Kosten per brood: ca. € 2,10

Ingrediënten

21 gr. verse gist (of 7 gr instant gist)
300 gr bloem
100 gr havermeel
100 gr fijne havervlokken
380 gr lauw water
9 gr zout
Beetje melk en extra havervlokken (om brood mee te bestrijken)

1. Bij gebruik verse gist: doe 100 gr lauw water in een kom. Voeg verse gist en eventueel wat suiker toe. Laat 15 minuten staan. Als je instant gist gebruikt kun je deze stap overslaan en direct alle ingrediënten bij elkaar voegen.
2. Doe de bloem, havermeel, havervlokken en het zout in een kom. Voeg water 280 gr water toe, plus het water met gist. (voeg 380 gr als je instant gist gebruikt, instant gist kun je direct bij de droge ingrediënten doen).
3. Kneed het deeg een paar minuten tot het deeg vochtig is. Laat ca. 20 minuten staan (autolyse). Kneed daarna nog een paar minuten. Doe het deeg in een kom, dek af met plastic. Laat het deeg 2 uur rijzen (langer mag ook).
4. Vorm het brood. Doe het brood in een ingevet bakblik, of leg op een bakplaat (met bakpapier). Laat nog 30 minuten rijzen.
5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
6. Bestrijk het brood met melk (gebruik een kwastje) en strooi er nog wat havervlokken overheen.
7. Bak het in 30 minuten gaar (brood is gaar als het hol klinkt als op de onderkant klopt). Haal het brood uit de vorm. Laat afkoelen op een rooster.

De inspiratie voor dit recept heb ik gehaald uit Brood – van zoet tot hartig (uit de serie Koken zonder grenzen) – alleen nog tweedehands leverbaar.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.