Italiaans boerenbrood met aardappel en rozemarijn

Een van lekkerste broden die ik ooit heb gebakken. Een Ligurisch boerenbrood met aardappel en rozemarijn.

Rijstijd: 1 uur en 30 minuten
Kneden: ca. 10 minuten
Baktijd: 30 minuten
Oventemperatuur: 200 graden
Vochtgehalte: 62%
Zoutgehalte: 1,7 %
Kosten per brood: € 0,60

250 g. bloemige aardappels, geschild en in blokjes
350 gr tarwebloem
110 gr. volkorenmeel
8 gr zout
1 eetlepel verse rozemarijn uit de tuin/van het balkon, fijngehakt
7 gr instantgist
150 gr warm water
30 gr gezouten boter, gesmolten
Olijfolie

  1. Kook de aardappelen gaar. Giet ze af, stamp ze fijn en laat ze afkoelen. Druk ze eventueel ook nog door een zeef.
  2. Vermeng meel en bloem met zout, rozemarijn en gist in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Giet het water en de boter erin en voeg de aardappelen toe. Meng met je vingertoppen tot een zacht deeg.
  3. Stort en deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het in 10 minuten tot een soepel deeg. Let het deeg in een met olie ingevette kom. Bestrijk de bovenkant met olie en bestrooi met wat volkorenmeel. Dek de kom af met plastic folie en laat 1 uur rijzen.
  4. Stort het deeg op een met bloem bestrooid werkblad en druk de lucht eruit. Vorm een brood (rond of ovaal) en leg het op een bakplaat (ingevet of bakpapier). Bestrijk de bovenkant met olie en bestrooi met volkorenmeel. Laat het afgedekt met plastic folie 30 minuten rijzen.
  5. Verhit de oven tot 200 graden.
  6. Maak met een scherp mes een paar schuine inkepingen in de boven zodat er een kruispatroon ontstaat.
  7. Bak het brood 30 minuten in de oven. Het brood is gaar als de onderkant hol klinkt als je er tegenaan tikt.
  8. Laat het brood op een rooster iets afkoelen, en eet het lauwwarm.

Bron: Pagnotta Ligure con patate (Ligurisch boerenbrood met aardappel en rozemarijn) uit De Italiaanse bakker thuis.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *