Italiaanse boerenbrood met olijven

Filone rustico con olive. Een licht volkorenbrood bij soep, stoofpotten of ovenschotels. 

Totale rijstijd: 1 uur en 45 minuten
Baktijd: 35-40 minuten
Vochtgehalte brood: 64 %
Zoutgehalte brood: 1,8 %
Kosten voor 1 brood: ca. € 2,-

Ingrediënten voor 1 brood
225 gram tarwebloem of durumtarwebloem (semola)
100 gram volkorenmeel
6 g zout
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
7 g instantgist
210 g warm water (handwarm ca. 22-24 graden)
2 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra om te bestrijken
60 g groene olijven, grof gehakt
60 g kalamataolijven, grof gehakt

Werkwijze
Vermeng bloem, volkorenmeel, zout, peper en gist in een grote kom. Giet het water en de olie erbij meng alles tot een glad deeg.

  1. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het 10 minuten tot het glad en veerkrachtig is. Vorm een bal van het deeg, leg hem in een ingevette kom en dek af met plastic folie. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  2. Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkplek en sla plat (lucht eruit). Druk het deeg uit tot een lap en bestrooi met de olijven. Sla het dubbel en kneed nog 2 minuten. Laat het deeg 5 minuten rusten.
  3. Vorm een ovaal brood en leg op een ingevette bakplaat (of gebruik bakpapier).
  4. Vet de bovenkant in met olijfolie. Dek het brood af met plastic folie en laat het op een warme, tochtvrije plek, 40 minuten rusten.
  5. Maak met een scherp mes een aantal diagonale inkepingen in de bovenkant van het brood.
  6. Verwarm de oven tot 200 graden.
  7. Bestrijk het brood nogmaals met olie en bak het 35 minuten. Eventueel kun je na 35 minuten het brood op een rooster leggen en nog 5 minuten verder bakken. Dan wordt de onderkant van het brood wat krokanter.

Laat het brood afkoelen op een rooster.

Bron: boek De Italiaanse bakker thuis van Gino D’acampo

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.