Licht roggebrood met zure room en karwij

Volgens het broodbakboek van Tip culinair is het een Engels roggebrood, maar door de combinatie karwij en rogge moest ik vooral aan Duitsland denken. De smaak is geweldig. Ik heb de theelepels, eetlepels en “voeg water toe tot een soepel deeg” veranderd in harde grammen.

Rijstijd: 1 uur en 30 minuten
Kneden: ca. 10 minuten
Baktijd: 30 minuten
Oventemperatuur: 200 graden
Vochtgehalte: 53% (zure room is niet mee berekend in het vochtpercentage)
Zoutgehalte: 1,8%
Kosten per brood: € 1,20

175 gr roggemeel
175 gr. volkorenmeel
125 gr bloem
2 tl karwijzaadjes (ca. 5 gr.)
9 gr zout
6 gr instantgist
250 gr warm water
125 gr zure room
1 eetlepels citroensap (ca. 12 gr)
2 eetlepels stroop (ca. 25 gr)

  1. Doe de drie soorten meel in een grote kom en roer er de karwijzaadjes, het zout en de gist doorheen. Voeg zure room, citroensap, stroop en water toe aan het mengsel.
  2. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Als het deeg heel plakkerig is, kun je een beetje bloem toevoegen. Leg het deeg in een kom, dek af met plastic folie en laat ca. 1 uur rijzen.
  3. Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad, kneed het door en vorm een brood naar keuze (een rond of ovaal brood).
  4. Leg het brood op een ingevette bakplaat (of gebruik bakpapier). Dek het brood af met folie en laat het ca. 30 minuten rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Verwijder het plastic en maak met een scherp mes wat schuine sneden in het brood. Bak het brood gaar in 25-30 minuten. Een gaar brood klinkt hol aan de onderkant als je erop tikt.
  7. Laat het brood afkoelen op een rooster.
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.