Melkbolletjes

Panini al latte

In mijn zoektocht naar ordinaire witte kleffe broodjes probeer ik het recept Panini al latte uit de Italiaanse bakker thuis. Uit oven haal ik heel smakelijke zachte bolletjes, helemaal niet ordinair of klef. De vreugde is er niet minder om. 

Ingrediënten voor 8 bolletjes

500 gr bloem
7 gr instantgist (of 15 gr verse gist)
250 gr warme melk
100 gr roomboter, op kamertemperatuur
15 gr suiker (of 50 gr voor zoete broodjes)
9 gr zout
Eventueel 1 ei om te bestrijken.

Werkwijze

  1. Maak een klein voordeeg: doe 40 gr melk, 30 gr bloem, 7 gr gist en 15 gr suiker in een grote kom. Roer het mengsel door elkaar en dek de kom af met plastic folie. Laat 30 minuten staan.
  2. Doe na 30 minuten de rest van de ingrediënten bij het voordeeg: 210 gr warme melk, 470 gr bloem, 9 gr zout en 100 gr boter in kleine stukjes. Als je zoete bolletjes wil maken kun je ook nog de extra suiker toevoegen (35 gr). Kneed de ingrediënten in 10 minuten tot een soepel deeg. In het begin is het deeg erg plakkerig, na een paar minuten kneden wordt het minder klef.
  3. Maak een bal van het deeg en leg het in een bebloemde kom. Laat het deeg afgedekt met plastic folie of een theedoek 2 á 2,5 uur rijzen op een warme plek.
  4. Verdeel het deeg in 8 gelijke porties (van ca. 110 gr) en vorm er gladde bolletjes van. Leg ze naast elkaar op een bakplaat (gebruik bakpapier tegen het plakken). Laat ze afgedekt met plastic folie 30 minuten rijzen.
  5. Verhit de oven voor op 220 graden.
  6. Bestrijk de bolletjes met het losgeklopte ei (=optioneel, de broodjes gaan dan meer glanzen). Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

 

 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.