Pain Couronne

Een couronne is een kroon of een krans. Het verhaal gaat dat dit brood in een ring werd gebakken, zodat Franse huisvrouwen het aan hun arm konden dragen tijdens het boodschappen doen. Het oorspronkelijke recept is met een gistmengsel dat twee dagen moet rusten. Dat doen we niet. Om toch een zuurdesem-smaak te krijgen gebruiken we yoghurt.

Rijstijd: 1 uur en 30 minuten
Kneden: ca. 10 minuten
Baktijd: 25-30 minuten
Oventemperatuur: 220 graden
Vochtgehalte: 75 % (yoghurt is als vocht berekend in het vochtpercentage)
Zoutgehalte: 1,4%
Kosten per brood: € 0,50

Ingrediënten voor 1 brood

500 gr tarwebloem
200 gr yoghurt
175 gr lauwwarm water
7 gr instantgist
7 gr zout

Werkwijze

  1. Doe de bloem in een grote kom en roer er de gist en het zout door. Voeg het water en yoghurt toe.
  2. Kneed het deeg in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Leg het deeg in een ruime ingevette kom, en dek af met plastic folie. Laat 1 uur rijzen.
  3. Leg het deeg op een ingevet werkblad en kneed het goed door. Vorm er een platte bal van. Maak in het midden een gat met je hand, en maak dat steeds iets groter met je vuist. Het gat moet ongeveer 12 centimeter breed zijn.
  4. Let het deeg voorzichtig op een bakplaat (met bakpapier). Vet de buitenkant van een kommetje in (met diameter 10 a 12 centimeter), en zet dat middenin het deeg. Nu blijft het gat bij het rijzen even groot.
  5. Dek het deeg af met plastic folie en laat 30 minuten rusten. Ik ondersteun het deeg door een ring te vormen van een theedoek.
  6. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  7. Verwijder plastic folie, bakje en (eventueel) theedoek. Bestrooi het deeg met bloem en snijd het een paar keer in, met schuine sneden.
  8. Bak het brood in 25-30 minuten tot het goudbruin is. Om te checken of het brood gaar is tik je tegen de onderkant aan, als het hol klinkt is het gaar.
  9. Laat afkoelen op een rooster.

Bron: het recept is uit Het Broodbakboek van Tip Culinair, met hier en daar wat kleine aanpassingen. De theelepels en deciliters in het recept heb ik vervangen door grammen.

Ps. Je kunt eenvoudig variëren met dit deeg, ik heb het brood ook gemaakt met andere meelsoorten, De 500 gr tarwebloem kun je bijvoorbeeld vervangen door:

150 gr roggemeel
150 tarwebloem
200 gr. volkorenmeel

De rest van de ingrediënten en werkwijze blijven hetzelfde. In plaats van een couronne kun je ook een rond of langwerpig brood maken, of een broodblik gebruiken.

Pain Couronne
De vorming van een Pain Couronne
Pain Couronne
Extra ondersteuning bij de vorming

 

 

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.