Pizza!

Zelf pizza maken is simpel, goedkoop en leuk om te doen. Dit recept is voldoende voor twee plaatpizza’s. Ik gebruik een standaard brooddeeg. Met dit deeg kun je ook broodjes of een simpel witbrood maken. Je kunt de pizza’s beleggen met restjes uit de koelkast. Ik heb de pizza eerst ingesmeerd met olijfolie en daarna met de rest (tomatensaus, geraspte kaas). Dat is volgens mij niet gebruikelijk, maar wel een groot succes, de pizzabodem was erg smakelijk.

Rijstijd: 1,5 uur (mag langer)
Kneden: ca. 15 minuten
Baktijd: 10 minuten per pizza
Vochtgehalte: 60%
Zoutgehalte: 1,6%
Kosten per pizza: ca. 0,90 (op basis van de basisingrediënten)

Ingrediënten deeg
500 gr bloem
300 gr water
7 gr gist
8 gr zout
olijfolie

Basis pizzabeleg
1 grote rijpe tomaat
1 klein blikje  tomatenpuree
geraspte kaas

Extra ingrediënten
Uienringen
Verse tomaat
Schijfjes champignons
Kappertjes
Ansjovis
Olijven
Salami
enz.

Werkwijze

  1. Maak het deeg: doe de bloem, met het zout, gist en lauw water in een kom. Goed roeren, eventueel even laten staan. Kneed daarna het deeg in 10 à 15 minuten tot een soepel deeg. Let op: voeg geen bloem meer toe.
  2. Doe het deeg in een ingevette kom, en laat (minimaal) 1 uur rijzen.
  3. Sla het deeg plat, en verdeel in 2 stukken. Rol het deeg uit met een deegroller. Leg het deeg op twee bakplaten. Als je geen extra bakplaat hebt kun je het deeg ook op een stuk bakpapier leggen. Je kunt dan eenvoudig het deeg, na de eerste bakronde, met het bakpapier op de bakplaat schuiven.
  4. Smeer het deeg in met olijfolie. Je hoeft het nu niet af te dekken met plastic, door de olie droogt het deeg niet uit. Laat 30 minuten rusten.
  5. Maak een tomatensaus door 1 verse tomaat met een klein blikje tomatenpuree samen te pureren in een keukenmachine.
  6. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  7. Leg de ingrediënten naar keus op de pizza’s, begin met de tomatensaus, kaas en daarna de rest.
  8. Bak de pizza’s ca. 10 minuten in de oven.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *