Roggebrood uit New York

Dit Amerikaanse roggebrood kun je niet vergelijken met het Nederlandse roggebrood. Het ons bekende plakje roggebrood wordt van roggekorrels gemaakt, en veelal gekookt of gegaard in plaats van gebakken. Dit roggebrood uit New York bevat fijn roggemeel, gemengd met bloem en lijkt meer op Engels roggebrood. Door het gebruik van karwij doet het ook denken aan Duits brood. Aan het deeg wordt een beetje yoghurt toegevoegd. Dit werkt als hulpmiddel bij het fermenteren van de rogge.

Rijstijd: 3,5 uur (of langer, kan ook een hele nacht rijzen)
Kneden: ca. 10 minuten + 20 minuten wachten
Baktijd: ca. 35 minuten
Oventemperatuur: 225 graden
Vochtgehalte: 58 % (de verhouding meel en water, yoghurt niet meegerekend)
Zoutgehalte: 1,5 %
Kosten per brood: ca. € 0,75

Ingrediënten
300 gr roggemeel
700 gr bloem
1 1/2 eetlepel karwij (ca. 12 gram)
15 gr zout
15 gr verse gist (of 5 gr instant gist)
575 gr lauwwarm water
2 eetlepels yoghurt (ca. 50 gram)

Werkwijze

  1. Meng in een grote kom beide soorten meel. Voeg zout en karwij toe. Maak een kuiltje in het midden.
  2. Doe in een aparte kom het water en de yoghurt, samen met de (verse) gist. Roer de gist los. Voeg nu het water toe aan de meel. Roer voorzichtig het meel door het gistpapje. Als het deegmengsel is gemengd, laat je het 15 minuten laten staan (autolyse).
  3. Haal het deeg uit de kom en kneed het op een werkblad (met bloem bestoven) in 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.
  4. Doe het deeg terug in de kom, dek af met plastic folie, en laat minimaal 2 uur op kamertemperatuur rijzen (langer mag ook, het kan zelfs een hele nacht rijzen).
  5. Haal het deeg uit de kom, sla het plat, en verdeel in 2 gelijke stukken. Vorm de broden in de gewenste vorm (rond, ovaal, of gebruik een bakblik)
  6.  Leg het gevormde deeg op een bakplaat, strooi er wat meel over (tegen plakken) en dek af met plastic (zelf gebruik ik een pedaalemmerzak, die schuif ik over de bakplaat heen. Laat het brood ca. 1,5 uur rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 225 graden. Maak in de bovenkant van het brood een paar ondiepe sneden. Bak het brood in ca. 35 minuten gaar (het brood is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant tikt). Laat afkoelen op een rooster.

 

 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.