Rozemarijnbrood

Dit recept komt uit het boek Brood bakken met zuurdesem. Dit brood bevat desem én gist. In plaats van 80 g tarwedesem heb ik 40 g tarwedesem + 40 g speltdesem gebruikt. Omdat in het recept niet staat aangegeven of er verse gist of instantgist moet worden gebruikt, heb ik 10 g instantgist gebruikt.

In het boek Brood bakken met zuurdesem wordt een desem gemaakt op basis van water, bloem en appelrasp. Voor onderstaand recept heb ik mijn eigen desem gebruikt (op basis van water en bloem)

Ingrediënten voor 1 brood
80 g actieve (tarwe)desem op basis van 100% hydratatie
250 g tarwebloem
125 g lauw water
10 g instantgist
5 g zout
1 el olijfolie
verse rozemarijn

Totale rijstijd: 60 minuten
Baktijd: 20 minuten
Vochtgehalte brood: 57%
Zoutgehalte brood: 1,72%
Kosten brood: (ca. € 0,20 – bloem uit de supermarkt, rozemarijn uit de tuin)

Werkwijze

  1. Meng het desem met lauw water. Voeg daarna de tarwebloem en het gist toe. Kneed er een soepel deeg van, in 5 à 10 minuten.
  2. Laat het deeg 20 minuten rijzen in een kom afgedekt met plastic folie.
  3. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 3 mm dik. Ik gebruik een plastic dienblad, ingevet met olijfolie om plakken te voorkomen.
  4. Bestrijk het deeg met de olijfolie. Snijd de rozemarijn fijn en strooi deze over het deeg. Rol het deeg op vanaf de korte zijde van de rechthoek. Druk de uiteinden vast.
  5. Leg het deeg vast op de bakplaat (met bakpapier) met de naad naar beneden. Laat het brood ongeveer 30 minuten rijzen. Maak een diepe snee in het brood, zodat de verschillende lagen zichtbaar zijn. Laat het brood daarna nog 10 minuten rijzen.

Bakken
Verwarm de oven voor op 250 graden. Besprenkel de bodem van de oven met water. Laat de temperatuur dalen tot 225 graden en bak het brood in 20 minuten gaar.

Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Rozemarijnbrood-deeg Rozemarijnbrood-deeg2 DSCN2462

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.