Simpel volkoren-roggebrood met havervlokken, zaadjes en pitjes

Een gezonde variatie op het recept simpel volkoren-roggebrood. Hetzelfde recept, met alleen iets meer water omdat de vlokken, zaadjes en pitten water opnemen.

Rijstijd: 3 uur (deeg)
Kneden: ca. 15 minuten
Baktijd: 40 minuten
Vochtgehalte: 75 % (verhouding meel/water)
Zoutgehalte: 2%
Kosten per brood: ca. € 1,50

Ingrediënten
400 gram volkorenmeel
200 gram volkoren roggemeel
37 gram havervlokken (natuurwinkel)
37 gram gebroken lijnzaad
37 gram zonnebloempitten
6 gram droge gist
15 ml honing (ca. 1 eetlepel)
12 gram zout
450 gram water, lauwwarm
broodvorm van 30 cm, ingevet
Zonnebloemolie voor het kneden van het deeg
Bakblik

Werkwijze deeg

  1. Doe het lauwe water in een grote kom, voeg de gist toe. Goed roeren. Doe dan de meelsoorten, havervlokken, zonnebloempitten, gebroken lijnzaad, honing en zout in de kom. Roer met een lepel door elkaar.
  2. Smeer je handen in met olie, gooi een flinke scheut olie op je werkblad (zelf gebruik ik een oud dienblad) en kneed in 15 minuten tot een soepel deeg. Door de olie aan handen en werkblad plakt het deeg veel minder.
  3. Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn.
  4. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ca. 1 uur.
  5. Stort het deeg op de met olie ingevette werkplek, sla voorzichtig door en maak er een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen.
  6. Vorm er dan een brood van: platdrukken tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat drukken (tot lengte van het bakblik) en dan het deeg vanaf de bovenkant stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Leg het met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
  7. Dek af met ingevet folie en laat het in 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC. Bak het brood in 35 – 40 minuten gaar en bruin. Stort het brood direct op een rooster en laat afkoelen.

Ps 1. Een bakblik is niet essentieel, je kunt het deeg ook vormen in een bol of batard, en bakken op een bakplaat.
Ps 2. De rijstijden staan niet ontzettend vast, je kunt het deeg ook langer laten rijzen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *