Snel gebakken licht volkorenbrood

Supersnel dagelijks brood. Uit het Broodbakboek van Tip Culinair. In het recept wordt gewerkt met eetlepels en theelepels, deze heb ik aangepast aan grammen. 

Je kunt heel eenvoudig variëren met de percentages meel: 100% volkoren, 100% wit en alles ertussenin.

Totale rijstijd: 45 minuten
Baktijd: 30-35 minuten
Vochtgehalte brood: 60 %
Zoutgehalte brood: 2 %
Kosten voor 1 brood: ca. € 0,30

Ingrediënten voor 1 brood (750 gram)
250 gr volkorenmeel
250 gr bloem
300 gr lauw water
5 gr poedersuiker
7 g instant gist
10 gr zout
15 gr olie

Werkwijze

  1. Meng in een grote kom het water, de gist, de suiker en het zout en de olie. Even doorroeren. Voeg daarna de twee soorten bloem toe. Roer alle ingrediënten met een houten lepel door elkaar.
  2. Kneed het deeg 15 á 20 minuten met de hand op een werkblad (bestoven met bloem of ingevet met olie om plakken te voorkomen). Je kunt ook een standmixer gebruiker.
  3. Leg het deeg in een ingevette broodblik. Dek het blik af met plastic folie. Laat het deeg (op een warme plek) ongeveer 45 minuten rijzen (langer mag ook).
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de folie. Bak en brood 30 minuten gaar. Haal het brood uit het bakblik. Als de onderkant nog zacht is, kun je het brood nog 5 of 10 minuten op een rooster verder bakken.
  5. Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.