Tomatensoep met spek & linzen

Een fijne soep voor donker wordende dagen. Door de spek is de soep licht rokerig, en dat pas heel goed bij de aardse smaak van de linzen. Deze soep kun je goed maken uit de losse pols, de hoeveelheden kun je naar smaak aanpassen. Als je een dikke volle soep wil, kun je meer linzen toevoegen, voor een bouillon-achtige tomatensoep weer wat minder.

Bouillon (of water met bouillon blokje of poeder)
Spek (half of heel bakje)
Tomaten uit blik of passata uit glas of pak
1 ui
Witte wijn (ca. 100 ml)
Linzen uit blik of gedroogd (let op gedroogde linzen moet je even voorkoken)

  1. Als je gedroogde linzen gebruikt moet je deze even voorkoken, als de linzen bijvoorbeeld 30 minuten moeten koken, dan kun je ze 20 minuten in water (of in bouillon met wat spek) koken, en dan de laatste 10 minuten mee koken met de soep.
  2. Bak de spekjes in een pan, gooi na 5 minuten de gesneden ui erbij. Even aanbakken. ¬†Daarna wijn en tomaten erbij. 15 minuten laten koken. Voeg na 5 minuten de (gekookte gedroogde) linzen toe. De linzen uit blik kunnen ook nog wat later worden toegevoegd (zo’n 5 minuten voor het einde).

Lekker met Ligurisch aardappelbrood of licht roggebrood met zure room en karwij.

 

 

 

 

 

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *