Volkorenbrood met semola

Een oersimpel recept. Geen voordeeg, geen lange rijstijden. Met volkorenmeel en semola (fijngemalen griesmeel van harde tarwe). Semola kun je kopen bij de Turkse supermarkt, maar ook bij de Jumbo. Het recept heb ik Uit de keuken van Levine, met hier en daar een kleine aanpassing.

Rijstijd: 3 uur (deeg)
Kneden: ca. 15 minuten
Baktijd: 40 minuten
Vochtgehalte: 63 % (verhouding meel/water)
Zoutgehalte: 2 %
Kosten per brood: € 0,75

Ingrediënten
400 gram volkorenmeel
200 gram semola
6 gram droge gist
15 ml honing (ca. 1 eetlepel)
30 gram zonnebloemolie
12 gram zout
378 gram water, lauwwarm
broodvorm van 30 cm, ingevet

Werkwijze deeg

  1. Doe de meelsoorten, gist, honing en zout in de kom. Voeg de olie en het water toe. Roer met een lepel door elkaar. Kneed in 15 minuten tot een soepel deeg.
  2. Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn.
  3. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ca. 1 uur.
  4. Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, sla voorzichtig door en maak er een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen.
  5. Vorm er dan een brood van: platdrukken tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat drukken (tot lengte van het bakblik) en dan het deeg vanaf de bovenkant stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Leg het met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
  6. Dek af met ingevet folie en laat het in 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC. Bak het brood in 35 – 40 minuten gaar en bruin. Stort het brood direct op een rooster en laat afkoelen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.