Volkorenbrood met zaadjes en pitjes

Een gezond volkorenbrood met een voordeeg.

Rijstijd: 6-8 uur (voordeeg) + ca. 2 uur (deeg)
Kneden: ca. 15 minuten
Baktijd: 40 minuten
Vochtgehalte: 70% (verhouding meel/water, zaden en pitten zijn niet meegerekend)
Zoutgehalte: 1,8%
Kosten per brood: € 0,80

Voordeeg (poolish)
250 gram volkorenmeel
250 gram water, ± 20 °C
2 gram droge gist

Deeg
Het voordeeg
100 gram water, 20 – 25 °C
250 gram volkorenmeel
2 gram droge gist
9 gram zout
15 gram zachte ongezouten roomboter (of zonnebloemolie)
25 gram pompoenpitten
30 gram zonnebloempitten
20 gram lijnzaad (heel of gebroken)

Extra
Zonnebloemolie om handen, kom en werkplek mee in te vetten
Broodbakblik van ± 25 cm, ingevet
Havervlokken voor garnering van de bovenkant

Werkwijze voordeeg

  1. Mix de ingrediënten door elkaar in een grote bak. Dek de kom af met plastic folie en laat 6-8 uur op kamertemperatuur staan

Je kunt het voordeeg ook langer van te voren maken: maak het voordeeg, laat het een uur op kamertemperatuur staan. Zet het daarna in de koelkast. Haal het voordeeg een uur voordat je het deeg wil maken uit de koelkast.

Deeg maken

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een lepel door elkaar tot alles goed gemengd is.
  2. Stort het deeg op de ingevette werkplek en kneed met de hand in ± 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg wordt vanzelf minder plakkerig, voeg geen extra meel toe!
  3. Maak een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom, draai het deeg een keer om, zodat alle kanten bedekt zijn met olie.
  4. Dek de kom af met folie en laat 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  5. Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Bol het deeg losjes op en laat het afgedekt 20 minuten liggen. Je kunt de kom waarin je het deeg hebt laten rijzen over het deeg leggen.

Deeg vormen

  1. Rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek
  2. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant
  3. Rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik)
  4. Rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht
  5. Maak de bovenkant van het deeg met water nat en rol het deeg door havervlokken
  6. Leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.

Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur in 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is klaar als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Deeg bakken

  1. Verwarm de oven voor op 230 °C
  2. Zet het bakblik op een bakplaat in de oven en spuit met een plantenspuit water op de wanden van de oven. Sluit direct de ovendeur.
  3. Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C. Bak het brood in nog 20 minuten gaar en bruin. Na de eerste 20 minuten haal ik het brood meestal uit het blik en bak het daarna nog 20 minuten op een rooster.

Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Het recept voor dit brood komt van De keuken van Levine. Het fijne van haar recepten is dat de ingrediënten en werkwijze ontzettend precies zijn opgeschreven. Op de gram nauwkeurig. En daarom kunnen de recepten niet mislukken.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.