Zondagochtendbroodjes

Een recept voor lekkere, verse zondagochtendbroodjes met de basisingrediënten bloem, water, zout en gist. En een beetje tijd op zaterdagavond. Voor nog geen €0,25 voor 8 stuks. Ik gebruik voor het deeg een standaard verhouding water en meel, namelijk 300 gr water en 500 gr bloem. Dit deeg kun je gebruiken voor allerlei soorten broodjes: stokbrood, pistoletjes, kruidenbroodjes, kaasbroodjes en zelfs voor pizza.

Ik maak het deeg de avond van te voren en laat het een nacht rijzen op kamertemperatuur. Zodat ik op zondagochtend het brood kan vormen en laten rijzen.

Rijstijd: 1 nacht + 30 minuten
Kneden: 10-15 minuten
Baktijd: 20-25 minuten
Vochtgehalte: 60%
Zoutgehalte: 1,6%
Kosten voor 8 broodjes: ca. 0,25

Ingrediënten

500 gr. bloem
300 gr water
7 gr zout
7 gr gist
Olie

  1. Doe alle ingrediënten in een kom, roer door elkaar zodat het deeg vochtig is, laat 10 minuten staan. Begin daarna met het kneden van het deeg, kneed 10-15 minuten.
  2. Doe het deeg in een ingevette grote kom, dek af met plastic folie. Laat een nacht staan, op kamertemperatuur.
  3. Haal het deeg uit de kom, kneed door en maak 8 gelijke bolletjes (ca. 100 gr per stuk). Doe eventueel wat bloem op de bolletjes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier, en dek af met plastic folie. Laat ca. 30 minuten rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 20o graden.
  5. Bak de broodjes in ca 20-25 minuten. De broodjes zijn goed als ze hol klinken als je erop tikt. Laat even afkoelen op een rooster.
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.